home       inleiding       sysadmin       services       links       bash       werk       nothing      

Linux is een besturingssysteem.

  1. wadisda (wat is dat, linux?)
     
    Een computer bestaat uit hardware en software. Hardware, ook wel bare metal genoemd, is de kast, voeding, moederbord, processor, memory, lange-termijn opslag ... . Software is een besturingssysteem of operating system (O.S.) + programmatuur.
    LINUX is een besturingssysteem.
     
    Een besturingssysteem heeft user interface[s] aanknopingspunten waar de gebruikers mee kunnen werken. Men spreekt over GUI [graphical User Interface]: een computermuis, tablet of touch-screen + een bureaublad. Er is ook altijd een CLI [command line interface]: een terminal scherm dat bestuurd wordt door een toetsenbord.
     

    • Een GUI is event driven: bewegen en klikken met de muis zorgt voor gebeurtenissen die afhankelijk van de omstandigheden worden geïnterpreteerd.
    • Een CLI werkt met commando's: je geeft orders aan de computer om iets voor je te doen. Die commando's tik je in met het toetsenbord, en je activeert ze met de <enter> toets.
       

    Een besturingssysteem heeft ook programmer's interfaces, aanknopingspunten voor programma's die het besturingssysteem willen gebruiken.

    Naast gebruikers- en programmersinterface is een besturingssysteem verantwoordelijk voor bestandssysteem [file system], geheugenbeheer, input/output, randapparatuur en voor de processen en het multitasken.

  2. linux O.S. model
      
    Linux bestaat uit een kernel, kernel-modules en device drivers, system-libraries en system-software. Hierbovenop draait een gebruiker toepassingen en services.
     
    linux_os

    licensed under the CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported license / Attrib.: Conan at en.wikipedia
     

    • de kernel
       
      De Linux kernel is de onderste laag van software in je Linux O.S. De kernel zorgt onderaan voor de communicatie (interface) met de hardware in uw computer. Bovenaan zorgt de kernel voor de koppeling met systeem-libraries en die op hun beurt met de systeem-toepassingen.
       
      De Linux kernel is monolythisch: d.w.z. dat alle functies in één geheel zijn ondergebracht, inclusief beheer van CPU, geheugen, inter-process-communicatie, device drivers, low level file-system, system-call, etc.
       
    • de kernel modules
       
      Kernel modules zijn drivers in de kernel. Ze zijn altijd beschikbaar, en je hoeft ze maar aan of uit te zetten 'on-the-fly'. Kernel modules voegen drivers toe voor file-system, netwerk, virtualizatie, ... . Deze kernel modules zorgen o.a. voor de drivers van je netwerkkaart en andere hardware, en op desktops en servers werkt alles dan out-of-the-box. Het nadeel is dat als het niet na installatie werkt, nieuwe kernel modules toevoegen wel lastiger kan zijn dan zoals in windows klikken op een onbekende net gedownloade executable.
       
      link: how to geek: What is the Linux Kernel and What Does It Do?
       
    • system libraries en system utilities
       
      systeem bibliotheken definieren een standaard set van functies waarmee toepassingen met de kernel kunnen communiceren. De belangrijkste linux system library is GLIBC. Door deze tussenlaag van system libraries hoeft software niet direct met de kernel te communiceren, en wordt een mogelijk aantal bugs sterk ingeperkt.
       
      system utilities zijn programma's met een zeer specifiek doel om het systeem op en draaiende te houden; andere zijn systeem services (daemons) die permanent draaien en zorgen voor o.a. log files, timers, scheduling, netwerk verbindingen, etc.